Iedere dag is anders bij de Wenum Hoeve

 Door Mandy Hendriks van Uitgeverij Stedendriehoek BV

WENUM WIESEL – Wenum Hoeve is van oudsher een melkveebedrijf, die gevestigd was in het Koninklijk Park op Het Loo. Het familiebedrijf, opgericht door opa Wensink, leverde haar producten aan het Koninklijk Huis. Wegens schaalvergroting in de jaren ‘60 is vader Wensink, verhuisd naar de erven van prinses Juliana in Wenum Wiesel. Huidige eigenaar Gert-Jan Wensink runt hier de zelfstandige onderneming met zijn vrouw Hanneke.

Sinds het begin van de 21eeuw heeft de boerderij veel veranderingen doorgemaakt. In 2001 stopte de boerderij met het houden van melkvee en ging over op de opfok van jongvee en het Hereford vleesras. In 2003 kwam er het zorgaspect bij. De boerderij is sindsdien een plek waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een nuttige dagbesteding kunnen hebben. Hanneke en Gert-Jan wilden deze plek altijd al delen, maar daar was geen ruimte voor in de tijd van de melkveehouderij. Nu kan dat wel en wordt de boerderij druk bezocht. “We hebben genoeg aanloop van bezoekers en hulpboeren en -boerinnen (mensen die dagbesteding doen), doordat we zo dicht tegen Apeldoorn aanzitten”, vertelt Gert-Jan. “We vormen een brug tussen stad en platteland.”

 

De kleinschalige boerderij aan de Wenumsedwarsweg heeft koeien, geiten, paarden en kippen. Een aantal geiten zijn net bevallen en een aantal koeien zijn nog drachtig. Doordat het nog maar net voorjaar is, is het nog even wachten op de mooie bloemen. Er is altijd wel wat te doen op de boerderij. De hulpboeren en -boerinnen helpen in de boerderijwinkel, op de boerderij en bij de vergaderzalen (denk aan koffie en thee schenken of de mensen (deels) rondleiden). De hulpboeren en -boerinnen kunnen bij de boerderzij zijn wie ze zijn. “We helpen ze ontwikkelen, daar waar dat kan”, legt Hanneke uit. “Iedere hulpboer of -boerin heeft zijn eigen schema en doet wat hij of zij leuk vindt.”

Op de Wenum Hoeve lopen ongeveer veertig hulpboeren en -boerinnen (cliënten) rond, twintig vrijwilligers en een professioneel team van ongeveer tien man, met begeleiders en ZZP’ers, rond. De hulpboeren en -boerinnen zijn in de leeftijdscategorie 17 tot 90 jaar. De doelgroep is heel divers en bestaat uit mensen met NAH (niet-aangeboren hersenletsel), mensen met autisme, verstandelijke beperking, schoolverlaters, syndroom van Down en (beginnende) dementerenden. “We proberen de hulpboeren en -boerinnen uit te dagen, maar we beschermen ze ook. Als we een nieuwe aanmelding krijgen moeten we goed kijken of het bij de groep past.” In bepaalde gevallen moet het team de persoon doorverwijzen.

Herefordvlees
De boerderijwinkel is tevens een restaurantje, waar op donderdag en vrijdag (zie openingstijden op de website) een kop koffie of thee kan worden gedronken. In de winkel worden verschillende streek- en eigen producten verkocht, waaronder het bekende Herefordvlees. “Het Herefordvlees staat centraal in de winkel”, legt Gert-Jan uit. “De runderen staan het hele jaar door in de wei. Ze groeien langzaam en worden pas op een latere leeftijd geslacht. Ze worden dus op een duurzame manier gehouden.” De slogan van het winkeltje is ‘weet wat je eet’. De jam wordt zelfgemaakt en de honing wordt gebracht door imkers uit de buurt. “De hulpboeren en -boerinnen gaan dan ook mee met de imker voor de beleving. De hele boerderij kent een cyclus, waar de hulpboeren in kunnen meehelpen.”

Team
Jiska van Sijll en Arnoud Wilbrink zijn medewerkers bij de Wenum Hoeve. Beide hebben een SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) achtergrond. Jiska werkt in augustus hier vier jaar. “Het werk is super divers. Ik ben vooral betrokken bij de intakes en administratief werk.” Arnoud is na zijn stage blijven plakken. Wat hij leuk vindt aan het werk? “Dat is te veel om op te noemen. Ik vind het werken met mensen leuk, maar ook de combinatie met dieren. Ik vind het mooi om mensen een zinvolle dagbesteding te geven en dat ze verzadigd naar huis gaan.” Jiska lacht: “Daarnaast is dit ook een heerlijke locatie.”

Stichting Wenum Hoeve
De Stichting Vrienden van de Wenum Hoeve is opgericht met het doel om het voor Zorgboerderij Wenum Hoeve mogeljk te maken de ideale werkomgeving te creëren en gezondheid & welzijn te bevorderen voor mensen met een geestelijke en/of verstandelijke beperking. “We zijn erg verweven met de stichting”, vertelt Gert-Jan. “Maar wij hebben alleen een adviserende rol.” Kijk voor meer informatie op www.vriendenvanwenumhoeve.nl.

Ontwikkelingen
Gert-Jan en Hanneke vinden het belangrijk om te blijven vernieuwen en ontwikkelen. “Je komt met veel verschillende mensen in aanraking en daar leer je weer van.” Ook is de boerderij qua personeel flink uitgebreid.“ Huidige eigenaren Gert-Jan en Hanneke Wensink runnen hier de zelfstandige onderneming. Kijk voor meer informatie op www.wenumhoeve.nl.